A hirtelen jött pár napos őszi fagyok hatalmas károkat okoztak kis-, és nagytermelőknek egyaránt. Ezt a kárt viszont nem tudja kezelni a kárenyhítési rendszer.
Nem tudja kezelni az őszi fagykárt a kárenyhítési rendszer

2013-10-29

A hirtelen jött pár napos őszi fagyok hatalmas károkat okoztak kis-, és nagytermelőknek egyaránt. Ezt a kárt viszont nem tudja kezelni a kárenyhítési rendszer.

A hirtelen jött pár napos őszi fagyok hatalmas károkat okoztak kis-, és nagytermelőknek egyaránt. Ezt a kárt viszont nem tudja kezelni a kárenyhítési rendszer, mivel a jelenlegi keret nem teszi ezt lehetővé. Több száz hektáron szenvedtek fagykárt mintegy 5-700 millió forint értékben a mezőgazdasági dolgozók.


A magyar agrár-kárenyhítési rendszer brüsszeli jóváhagyással működő jelenlegi keretei nem teszik lehetővé az őszi fagykár kezelését, illetve a szabályok év közbeni megváltoztatását - hangsúlyozza a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-hez eljuttatott közleményében, reagálva a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) felvetésére.

Pénteken a MOSZ azt írta: az őszi hideg miatt több száz hektáron szenvedtek fagykárt mintegy 500-700 millió forint értékben, főként az öntözött kultúrák, a zöldségek, a másodvetésű csemegekukorica, a fűszer- és a pritaminpaprika, valamint a paradicsom. Mivel az őszi fagyok után kárenyhítő juttatás nem jár, a szövetség a tárca segítségét kérte a gazdák kártalanítása érdekében.
Az MTI-hez eljuttatott közleményében a szaktárca hangsúlyozza: a magyar agrár-kárenyhítési rendszer Európában az egyik legkorszerűbb, az uniós szabályokkal teljes mértékben összhangban van. Az Európai Bizottság által notifikált rendszer kialakítása során a VM figyelemmel volt a legjobb európai példákra.
A VM tájékoztatásában rámutat: az európai uniós országok többségében nincs ilyen kárenyhítési rendszer. Hozzáteszik: Magyarországon ugyanakkor - szinte egyedülálló módon - immár második éve a gazdák 65 százalékos díjtámogatás mellett köthetnek komplex mezőgazdasági biztosításokat olyan kárnemekre is - aszály, tavaszi fagy, felhőszakadás és árvíz -, amelyekre korábban nem lehetett.
A szaktárca szerint a rendszer sikerességét igazolja, hogy míg a múlt évben mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatásra 1864 érdemi és kezelhető kérelmet nyújtottak be, addig 2013-ban az érdemi kérelmek száma 5297-re nőtt.

 


A 2012 január 1-jén elindított új kockázatkezelési rendszer első pillérébe - a korábban is meglévő téli fagy, tavaszi fagy, aszály, felhőszakadás, vihar és a jégeső mellé - már beépítették azon kárnemeket - mezőgazdasági árvíz és belvíz -, amelyek korábban nem voltak a kárenyhítés részei, de szakmailag megalapozottan azzá tehetők.
A közlemény rámutat: a rendszer a téli és tavaszi fagykárokat képes kezelni, de az őszi fagyot nem. Ennek a kárnemnek a kezelése biztosítói oldalról sem megoldott, hiszen az őszi fagyok időpontja évente változik. Ezért nehéz meghatározni, hogy a termelő mely időpontig lenne köteles betakarítani a termést, illetve milyen kármegelőzést hajtson végre. Jellemzően a gazdálkodók a szántóföldi zöldségeket általában már betakarítják az őszi fagyokig.
A VM hangsúlyozza: a legtöbb esetben a gazdálkodók más terményekből származó bevétele kompenzálja a most keletkezett veszteségeket. Ha pedig más természeti károk miatt az üzemi hozamérték csökkenése meghaladja a 30 százalékot, a gazdálkodók természetesen részesedhetnek a kárenyhítési kifizetésekből - tartalmazza a közlemény.
(MTI)Expedient

Honlapkészítés, webdesign: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.